Blauwe Kamer Jaarboek 2020: afscheid van de spreadsheet-stedenbouw, tijdperk van de vrouw

Hoofdredacteur Mark Hendriks toont het Blauwe Kamer Jaarboek Landschapsarchitectuur en stedenbouw 2020. Links voorzitter van de selectiecommissie Jannemarie de Jonge.

 

Tijdens een digitale bijeenkomst is afgelopen vrijdag  het Blauwe Kamer Jaarboek 2020 gepresenteerd. Ruim honderd vakgenoten en geïnteresseerden kwamen online om het glas te heffen op de verschijning van alweer de zeventiende jaarboekeditie – met wederom het beste van de Nederlandse stedenbouw en landschapsarchitectuur. 

 

Hoofdredacteur Mark Hendriks besprak met commissievoorzitter Jannemarie de Jonge niet alleen de selectie van 21 projecten, maar ook de boodschap die zij samen met commissieleden Elma van Boxel, Philomene van der Vliet, Henk Hartzema en Bianca Seekles heeft willen uitdragen. Daarnaast sprak hij kort met ontwerpers die met een project in het jaarboek staan, zoals Maike van Stiphout van DS, Kees Christiaanse van KCAP en Ivar Branderhorst van ZieglerBranderhorst. 

 

De eerste exemplaren werden ‘uitgereikt’ aan de voorzitters van de BNSP en NVTL Stefan Bödecker en Ben Kuipers. Die laatste was erg verheugd met de signalen die dit jaarboek afgeeft: afscheid van de 'spreadsheet-stedenbouw', eerherstel voor zachte waarden als biodiversiteit, sociale gelijkheiden schoonheid, en dat het tijdperk aan de vrouw is.

 

Bij abonnees valt het Blauwe Kamer Jaarboek deze week op de mat. Geen abonnee? Bestel het dubbeldikke winternummer hier. Er is ook een boekhandelseditie verkrijgbaar.