'Mister Vinex' Hans Leeflang: 'Nederland heeft weer een plan nodig'

Fragment uit de ontwikkelingsvisie van KCAP voor het Eindhovense gebied Fellenoord.

 

In het Blauwe Kamer Jaarboek van 2020 houdt de selectiecommissie onder leiding van de kersverse rijksadviseur Jannemarie de Jonge een vurig pleidooi voor een planningscultuur  waarin andere waarden dan economische groei en financiële rendementen een plek hebben - zoals sociale gelijkheid, biodiversiteit en duurzaamheid. Maar hoe doe je dat, vraagt de commissie zich af. Hoe biedt je tegenwicht aan commerciële overwegingen? Moet de overheid in de vorm van een hernieuwd minister van VROM weer de touwtjes in handen nemen?

 

Als het aan Hans Leeflang - in de jaren '80 een van de opstellers van de beroemde Vierde nota – ligt wel. In een uitgebreid interview met de Volkskrant legt de planoloog uit waarom dringend een nieuw masterplan nodig is. 'De woningbouwopgave is een kwestie van stedelijke transitie. Woningbouw moet je doen op plekken die daar het beste voor geschikt zijn. En niet omdat de grond toevallig in handen is van projectontwikkelaars.'