Stad en strip (34): de sinaasappelsmaak van Nice

In ‘Terrains Vagues’ van Edmond Baudoin is de stad Nice niet in full-color getekend, maar is het stadsbeeld uitgewerkt met ingetogen pentekeningen. Elk plaatje is een schets, opgebouwd uit vloeiende lijnen en rake krassen. Tussen de zwarte inkt spat het wit van elke prent, en ontvouwt zich de geschiedenis van Louise en haar vriend.

 

Tekst: Rob van der Bijl

 

Nice smaakt naar sinaasappels. De zon schijnt. De Baai van Anges is een plaats om elkaar voor het eerst lief te hebben, zoals ooit Louise en haar vriend deden. De haven en het rustieke havenhoofd met de karakteristieke vuurtoren zijn plekken waar je elkaar echt kunt ontmoeten. De blauwe zee is de horizon. 'In Nice heeft de maand mei de smaak van een sinaasappel. Binnenkort is het zes jaar geleden dat, op een dag in mei, Louise bij me kwam.'

Nice is de plaats van ontmoetingen. De hoofdpersoon haalt zijn dochter van school. Het is september, maar de terrassen op het Place Île de Beauté zijn nog bezet. Langs de haven is het goed slenteren, bijvoorbeeld in de richting van Place Guynemer, een plek om over ‘het leven’ te praten en na te denken. 'Het leven! Wat een vraag! Ik zou ook wel willen dat iemand me dat kon vertellen.' 

De hoofdpersoon woont in Nice. Deze stad vormt zijn vertrouwde context. Hier leeft hij met zijn gezin. De straten rondom de haven en het Place Île de Beauté ogen lekker druk. De stad kijkt uit over de blauwe zee en leent zich voor introspectie. In Nice kom je tot rust op een ruim strand.

 

---------------------------------------------------------------------------

Bron: Edmond Baudoin, Terrains Vagues. Paris, L’Association, 1996.

Type: Persoonlijke landschappen.

Copyright: Edmond Baudoin / L’Association.

 

Op de website van Rob van der Bijl vind je meer informatie en theoretische achtergronden over het project over strip en stedenbouw, en alle oude afleveringen.

 

Disclaimer

De samenstellers hebben zich tot het uiterste ingespannen om in deze boekbespreking de (auteurs)rechthebbende(n) op de hier getoonde stripfragmenten te achterhalen en op correcte wijze te vermelden. Indien en voor zover (auteurs)rechthebbende(n) onjuistheden of onvolledigheden constateren, dan kunnen zij hierover contact opnemen met Blauwe Kamer waarna voor correctie en/of aanvulling zal worden zorg gedragen.