Eerste e-zine van 2023: schuldig landschap, klimaatrechtvaardigheid en campus in Armenië

In het eerste Blauwe Kamer E-zine van dit jaar  enkele stevige onderwerpen. Lesia Topolnyk, de kersverse winnaar van de prestigieuze Prix de Rome raadt ons aan om de Oekraïense film Earth te kijken. Niet alleen om de prachtige beelden van uitgestrekte appelgaarden, maar vooral omdat regisseur Alexander Dovzjenko ons laat zien hoe landschap een speelbal kan worden van een moorddadig regime. Earth gaat over de collectivisatiepolitiek van Jozef Stalin, waarbij hij Oekraïense boeren alles afnam. De film is geluidloos, maar door te kijken voel je, aldus Topolnyk, de wreedheden die Stalin op het Oekraïense platteland beging. Tijdens de enorme hongersnoden die volgden, verloren duizenden mensen het leven – en ook nu wordt het Oekraïense landschap geteisterd door dood en verderf. 

 

In gesprek met EFL-voorzitter Hilde Blank komen we eveneens op fikse problemen die de komende jaren onze aandacht vragen. Haar stichting riep de vakwereld op om met voorstellen te komen voor een klimaatrechtvaardige wereld. De winnende teams – die 50.000 euro krijgen 

om hun idee uit te werken – duiken onder meer in de kwestie van klimaatvluchtelingen. Wat zijn de ruimtelijke implicaties als meer mensen door overstromingen, droogte en hitte hierheen komen? Wat als we zelf zouden moeten vluchten voor het wassende water?

 

Naast deze fundamentele vragen in dit Blauwe Kamer E-zine ook enkele concrete ontwerpprojecten. Zoals de parkinrichting door MTD van een universiteitscampus in Jerevan, de hoofdstad van Armenië waar de gemoederen aan de grens met Azerbeidzjan hoog oplopen. Je kunt denken dat ze daar andere zaken aan hun hoofd hebben, maar onderschat niet het belang van een goede openbare ruimte. En hoe fijn het is om tegen de achtergrond van een dreigend grensconflict, rust en troost te vinden in een weldadige groene oase.