Kersteditie e-zine: scheepswerf Vlissingen, Dar es Salaam en Nederland op de tekentafel

Beeld uit de studie door Rem Koolhaas en Kees Christiaanse naar agro-industrie in de Haarlemmermeer, als onderdeel van de manifestatie Nederland Nu Als Ontwerp. Nu te zien op de tentoonstelling Nederland op de tekentafel.

 

Voor de kerst verscheen het laatste e-zine van 2023. Hierin aandacht voor de herontwikkeling van de oude scheepswerf in Vlissingen en de aanleg van een gigantisch stadspark in de Tanzaniaanse hoofdstad Dar es Salaam. Plus boekentips van Maarten Ettema en een blik op de tentoonstelling Nederland op de tekentafel die nu te zien is in Het Nieuwe Instituut.

 

Deze expositie gaat over de rijke traditie van het ruimtelijk ontwerp, over hoe ontwerpers door de jaren heen omgingen met de opgaven van hun tijd, de oplossingen die ze zagen, en hun wereldbeelden. Opvallend genoeg blijken de opgaven in de plannen die te zien zijn hetzelfde als nu: bevolkingsgroei, milieu, energievoorziening en wonen. Maar de houding waarmee ontwerpers de vraagstukken te lijf gingen is wel degelijk anders. De maakbaarheidsgedachte viert in veel plannen hoogtij, net als een oneindig vertrouwen in de technologie. Maar bovenal gloort in elke tekening optimisme, een onuitputtelijk geloof dat het in 2050 wel goedkomt.