Nieuwste e-zine: special over de KuiperCompagnons Graduation Awards

Beeld uit het winnende project van Diederik Vane: Het Zeeuws Parlement.

 

De novembereditie van het Blauwe Kamer e-zine staat volledig in het teken van de KuiperCompagons Graduation Awards die tijdens een feestelijke en drukbezochte bijeenkomst bij de Rotterdamse Academie van Bouwkunst op 16 november zijn uitgereikt. Bij de bachelorprojecten ging de eerste prijs naar landschapsontwerper Rixt Meeuwissen van Van Hall Larenstein. Bij de masters viel Diederik Vane van de Rotterdamse academie in de prijzen.

 

De jury ziet in de afstudeerprojecten twee benaderingen terug. Enerzijds afstudeerders die een bijdrage leveren aan de ‘puzzel’ van grote opgaven en transities die we in samenhang moeten oplossen. Anderzijds afstudeerders die hun fascinatie volgens en hun verbeeldingskracht inzetten om tot concrete ontwerpinterventies te komen, zeg maar tastbare plekken ‘waar je heen zou kunnen’. Beide richtingen zijn waardevol, meent de jury. Het is goed als ruimtelijk ontwerpers ons helpen om grip te krijgen op de complexiteit van maatschappelijke vraagstukken, en ons denkrichtingen bieden om ze op te lossen. Maar het is ook van belang dat ontwerpers ons laten zien hoe dat op concrete plekken uitpakt. Oftewel hoe combineer je idealisme en strategisch denken met vakman- en vakvrouwschap?

 

Alle 34 afstudeerprojecten zijn te zien in ons septembernummer.